Experti o Dukovanech svěřených Korejcům: Ještě se to prodraží! A co elektřina? (2024)

Rizika v jaderném tendru i přes dnešní výběr korejské společnosti KHNP jako dodavatele nových reaktorů přetrvávají, tvrdí analytici oslovení ČTK. Podle nich totiž hrozí dvojnásobné až trojnásobné navýšení aktuálně deklarované ceny za jeden blok, obávají se také zpoždění celého projektu. Poukazují přitom rovněž na to, že Korejci dosud v EU nestavěli.

Nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP. Zatím půjde o dva reaktory, vláda ovšem bude ještě s vítězem jednat o opci na výstavbu dalších dvou bloků v Temelíně. Cena za jeden reaktor při výstavbě dvou bloků je při současných cenách 200 miliard korun. Kabinet dal korejské společnosti přednost před francouzskou firmou EDF.

Dnešní rozhodnutí vlády ke stavbě novýchblokůJadernéelektrárny Dukovany uvítali zástupci Třebíčska. Uvedli, že s vybranouKHNPuž delší čas spolupracují na různých společenskýchprojektech. Budování dvoublokůpodle jejich předpokladů zatíží region méně, než kdyby vznikl nejdřív jedenbloka další se stavěl až s odstupem několika let. Dostavbu Dukovan i tak označili za obrovskou zátěž, která toto území čeká. Rozhodnutí přivítal také hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Podle analytika společnosti ENA a výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiřího Gavora korejská firma zvítězila zejména díky nižší ceně. Zároveň se jí podle něho zřejmě podařilo rozptýlit obavy české strany z možných komplikací vyplývajících z právních sporů sWestinghouseohledně duševního vlastnictví jejich technologie.

„Předpokládám, žeWestinghousebude mít nakonec nějakou menší účast na dodávce,“ podotkl Gavor. PodleWestinghousevšak KHNP není oprávněná používat technologii reaktoru, kterou Česku v tendru nabídla. Američané korejskou firmu viní z nedodržování amerických pravidel pro kontrolu vývozu, chtějí se kvůli tomu právně bránit.Westinghouse, který měl o stavbu bloku v Česku také zájem, to sdělil ČTK.

KHNPvreakci na to namítla, že její postoj ohledně práva na využívání technologie reaktoru se liší. Zároveň deklarovala, že bude dodržovat americká pravidla. ČEZ k tomu sdělil, že má odKHNPpotvrzení o vlastnických právech k technologii. Další neúspěšný uchazečvtendru, společnost EDF, vzal výsledekjadernéhotendru na vědomí. Francouzská firma zároveň deklarovala, že je připravena dál jednat sČRpři případné změně tendru.

Podle akademiků zřejmě ve prospěchKHNPvtendru hrála nabízená cena a snaha firmy vyhovět tuzemských požadavkům. Předsedkyně Státního úřadu projadernoubezpečnost Dana Drábová uvedla, že vláda vybírala z vysoce kvalifikovaných uchazečů, kteří dokážou doručitblokse světovými parametry bezpečnosti. Za hlavní pak Drábová označila to, že kabinet rozhodnutí o stavbě vůbec učinil.

Podle Gavora rizika zůstávají. „KHNP ještě nikde nepostavila jednotku o požadovaném výkonu, navíc ještě nic nepostavila v EU. V podstatě půjde o demonstrační jednotku, a demonstrační jednotky se notoricky potýkají s překračováním rozpočtu a času,“ varoval Gavor. Podle něj tak bude hodně záležet na tom, jak kvalitní smlouvu, obsahující všechny příslušné penalizace za nedodržení parametrů, podepíše česká vláda.

Pro analytika XTB Jiřího Tylečka je výhra Korejců překvapením, postavení dvou bloků v Dukovanech naopak předpokládal. „Dá se očekávat, že jejich hlavní výhodou byla nabídnutá cena a také pouze malé zpoždění a problémy referenčních zakázek,“ řekl. V případě ceny za reaktory je však skeptický. „Nabízená cena okolo 200 miliard Kč za blok je podle mého názoru naprosto nereálná. Očekávám, že konečná cena bude přibližně dvakrát až třikrát vyšší a realizace bude mít zpoždění v řádu let. To ukazují projekty, které byly v Evropě realizovány v posledních letech,“ upozornil Tyleček.

Schválení dvou bloků je podle něj ideálním řešením. „Nové bloky přispějí k zajištění energetické bezpečnosti. Hlavní riziko však vidím v reálné ceně elektřiny, kterou budou nové bloky v době uvedení do provozu vyrábět. V době, kdy tato elektřina přijde na trh, nemusí být tak výhodná jako některé jiné alternativy. Vše bude záviset na růstu podílu výroby obnovitelných zdrojů, rychlosti odchodu od plynu a také na osudu malých modulárních reaktorů,“ doplnil Tyleček.

Svazy o korejské dostavbě Dukovan: Zásadní je maximální zapojení tuzemských firem!

Podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala je výběr KHNP spíše dobrou volbou. „Sice má spory s jiným osloveným dodavatelemWestinghousea nemá v EU prozatím žádnou realizaci, ale současně nemá žádné velmi problematické projekty ve vyspělém světě,“ uvedl Dohnal.

Také Dohnal však pochybuje o konečných nákladech za reaktory. „Myslím, že premiér podlehl neodborným poradcům, pokud řekl, že cena elektřiny z nových bloků bude nižší než dnešní cena silové elektřiny roční dodávky. To zřejmě vychází z ceny 200 miliard Kč za blok a zřejmě to nepočítá s náklady financování. Financování na straně státu či dodavatele KHNP těžko někdo odpustí, a tak si nadále myslím, že jeden blok nemůže stát méně než 400 miliard Kč včetně financování,“ řekl.

Manažer Finlord Boris Tomčiak hodnotí cenu 200 miliard korun zablokvpřípadě, že sevpraxi nezvýší, jako příznivou. Postavení dvou reaktorů je podle něj vzhledem k připravovanému odklonu od uhlí nutností, o využití opce na další dvablokypak rozhodne vývoj dalších technologiívbudoucnu. „Od novýchjadernýchblokůnelze čekat zlevnění elektřiny oproti současnosti, ale rozhodně přispějí ke stabilnějšímu vývoji cen," řekl.

K výběruKHNPpak Tomčiak podotkl, že korejská firma má podle něj oproti EDF lepší reputaci. „U posledních instalací vždy dodržela časový harmonogram a rozpočet," dodal.

Česko už získalo od Evropské komise (EK) takzvanou notifikaci, neboli schválení veřejné podpory při výstavbě jednohoblokuvDukovanech.AnalytikAsociace pro mezinárodní otázky (AMO) Oldřich Sklenář neočekává ani u žádosti k EK o notifikaci pro druhý dukovanskýblokobstrukce, i když ho bude stavět korejskáKHNPa francouzská EDF neuspěla.

Video Fialova vláda: Dukovany dostaví Korejci, jejich nabídka byla lepší -ČTK/Blesk Zprávy

Video se připravuje ...

Experti o Dukovanech svěřených Korejcům: Ještě se to prodraží! A co elektřina? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5363

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.